Avainlippu-logoVeranatura - luotettava ja turvallinen suomalainen matkatoimisto

Neuvoja matkustajalle

Tietoa matkoista > Neuvoja matkustajalle

Matkavakuutus

Suosittelemme matkavakuutuksen ottamista, johon sisältyy matkustaja-, matkatavara- ja peruuntumisvakuutus. Hanki matkavakuutus ajoissa ennen lähtöä. Jos sinulla on jo matkavakuutus, tarkista ennen matkaa, onko vakuutusturvasi riittävän laaja.

Sähköavusteisen polkupyörän tuomat edut

Pyöräily on luonnollinen ja mukava tapa liikkua – mutta se voi olla vieläkin leppoisampaa!

Sähköavusteinen polkupyörä sopii jokaiselle, joka haluaa ottaa pyöräilyn hiukan kevyemmin. Se sopii kaikentasoisille pyöräilijöille, myös hyväkuntoisille! Toisaalta se tuo sopivan avun, jos ei esimerkiksi ole ehtinyt totuttelemaan talven jälkeen uudelleen pyöräilyyn. Tai jos pyöräilymatkalle perheenä tai ryhmänä lähtevät henkilöt ovat eritasoisia kunnoltaan, voivat vähemmän pyöräilleet käyttää sähköavusteisia pyöriä.

Sähköavusteisella polkupyörällä polkeminen on helppoa ja ennen kaikkea HAUSKAA. Sähköavusteinen pyörä on elementissään varsinkin jyrkissä ylämäissä ja vastatuulessa. Vastatuuleen voi polkea yhtään sen enempää ponnistelematta tai hikoilematta! Sähköavusteisella pyörällä voi halutessaan kuitenkin kuntoilla siinä missä tavallisella polkupyörälläkin (avustusta käyttäen tai ilman). Sähköavusteisella pyörällä voikin pääsääntöisesti polkea selvästi pitempiä matkoja, kuin tavallisella polkupyörällä. Polkija voi itse päättää rasituksen (tai rasittamattomuuden) määrän. Sähköavusteisella pyörällä voit siis osallistua matkalle, jossa on enemmän (päivittäisiä) kilometrejä, kuin mihin olet normaalisti tottunut!

Teknistä tietoa sähköavusteisesta pyörästä:

Pyörän moottori kytkeytyy päälle vasta kun pyörällä poljetaan. Moottoriapu tekee polkemisesta kevyempää ja auttaa polkijaa vain sallittuun tuntinopeuteen asti (25 km / h). Jos moottori ei ole päällä, pyörä kiihtyy alamäessä siinä missä tavallinenkin pyörä.

Varusteet pyöräilymatkoille

Kypärä

Tärkein varuste! Sopivan kokoinen ja muotoinen sekä oikein kiristetty kypärä pysyy päässä äkkipysähdyksissäkin.

Kengät

Pyöräilyyn sopivat kengät ovat kovapohjaiset. Ne auttavat polkemisessa. Ohutpohjaisilla kengillä voivat jalanpohjat helposti kipeytyä.

Vaatteet

Ihonmyötäiset vaatteet sopivat hyvin pyöräilyyn, sillä ne eivät aiheuta tuulenvastusta niin paljon, kuin löysät, lepattavat vaatteet. Nopeasti kuivuvat vaatteet, kuten urheilu- tai tekokuidusta tehdyt vaatteet ovat oivallisia pyöräilyyn, varsinkin kuumalla kelillä. Puuvilla ei ole paras mahdollinen materiaali pyöräilyvaatteissa, sillä se imee itseensä paljon kosteutta (hikeä) ja on hidas kuivumaan. Kaikesta selviää kuitenkin perinteisesti vaihtovaatteilla. Jos haluat välttää hikoilua, harkitse sähköavusteista pyörää!

Sateen varalta kannattaa ottaa mukaan vedenpitävä pyöräilyasu ja / tai sadetakki tai -poncho.

Aurinko- tai ajolasit

Lasit pyöräillessä suojaavat silmiä hyönteisiltä, pölyltä, kiviltä, oksilta ja ajoviimalta.

Pyöräilyhousut

Pyöräilyhousuissa on pehmuste, joka tekee satulassa istumisesta miellyttävämpää varsinkin pidemmillä matkoilla. Jos olet vannoutunut pyöräilyhousujen käyttäjä, ota ne toki mukaan pyöräilylomallekin. Jos et omista pyöräilyhousuja tai muita erityisesti pyöräilyyn kehitettyjä vaatteita tai varusteita, se ei ole tietenkään este pyöräilyloman toteuttamiselle!

Hanskat

Pyöräilyhanskat ovat harkitsemisen arvoiset kuumallakin kelillä. Ne pitävät otteen ohjaustankoon napakkana, vaikka kädet hikoaisivatkin.

Pyörälaukku / reppu

Päiväretkille tarvitset mukaasi pyörälaukun tai repun. Jos otat mukaasi repun, kannattaa ottaa mukaan myös mustekaloja, joilla voit kiinnittää repun pyörän tarakalle. Mukana pyörälaukussa tai repussa on tärkeää olla ainakin vettä tai muuta juomaa. Pyörälaukkuun / reppuun saat pakattua kätevästi esim. kameran, vaihtovaatteet, sadetakin, vaihtokengät, jne.

Muut asusteet ja varusteet

Muista myös aurinkorasva, laastari, rakkolaastari, kosteuspyyhkeet, taskunenäliinat ja pieni ensiapulaukku tai matka-apteekki.

Varusteet vaellusmatkoille

Kengät

Oikeanlaiset kengät ovat vaeltajan tärkein varuste. Jos ostat uudet kengät matkaa varten (mitkä tahansa kengät; retki- tai vaelluskengät, lenkkarit), niin "sisäänaja" ne ensin, eli kävele niillä paljon ennen matkaa, jotta ne muotoutuisivat jalallesi sopiviksi. Suosittelemme nilkkaa tukevia kenkiä. Matkassa on hyvä olla kahdet hyvät kengät siltä varalta, että toiset kastuvat, esim. kahdet retki- tai vaelluskengät.

Sukat

Varaa mukaan riittävästi hyviä vaellussukkia. Rakkojen ja hiertymien estämiseksi on tärkeintä pitää jalat kuivina. Keinokuitusukat tai villapitoiset sukat ovat parhaimpia tähän tarkoitukseen (toisin kuin puuvilla, joka imee itseensä kosteutta).
Vinkki: kaksi sukkaa päällekkäin on paras tapa estää rakot ja hiertymät. Esim. tekninen, ohut ”coolmax” sukka alla ja paksumpi vaellussukka päällä -yhdistelmä siirtää hien pois iholta, kun taas yksi "tavallinen" puuvillasukka retki- tai vaelluskengässä tarkoittaa sitä, että jalan hiotessa sekä sukka, kenkä sisältä että jalan iho kastuu ja menee ryppyyn. Juuri kosteaan, ryppyyn menneeseen ihoon muodostuu helpoiten rakkoja ja hiertymiä. Retki- tai vaelluskengät ja kahdet sukat kuulostaa tosi kuumalta varsinkin kesällä, mutta se on varmin keino välttää hiertymät ja rakot.
Jos sinulla on ”sisäänajetut” retki- tai vaelluskengät ja olet kävellyt niiden kanssa yksillä sukilla pitkiä matkoja tai vaelluksia, eikä sinulle ole tullut hiertymä tai rakkoja, voit tietenkin käyttää tätä samaa yhdistelmää vaellusmatkallakin.

Vaatteet

Väljät ja mukavat vaatteet tekevät vaelluksestasi miellyttävän. Puuvilla ei ole paras mahdollinen materiaali sukkien lisäksi myöskään muussa vaelluspukeutumisessa, erityisesti suoraan ihoa vasten tulevissa vaatteissa, sillä puuvilla imee itseensä paljon kosteutta (hikeä) ja on hidas kuivumaan. Tästäkin selviää kyllä vaihtovaatteilla. Nopeasti kuivuvat tekokuituiset vaatteet ovat käytännöllisiä.
Valitse vaatetus sään mukaan. Sateenpitävät vaatteet tai sadetakki kannattaa ottaa mukaan. Tuulen- ja vedenpitävät vaatteet ovat käytännöllisiä ja huolettomia vaihtoehtoja. Muista ottaa mukaan lämpimiä vaatteita, myös kesällä.

Reppu

Vaelluksille tarvitset mukaasi päivärepun. Päivärepulla tarkoitetaan reppua, jonka tilavuus on n. 15 - 35 litraa. Mukana repussa on tärkeää olla ainakin vettä tai muuta juomaa. Päiväreppuun saat pakattua kätevästi esim. kameran, vaihtovaatteet, sadetakin, vaihtokengät, jne.
Jos olet ostanut uuden repun matkaa varten, testaa reppua täyttämällä se ja menemällä reppu selässä lenkille tai vaellukselle ennen matkaa. Repun pitää istua hyvin selkään, eikä se saa hiertää tai hiostaa kantajaansa häiritsevästi.
Sadesään varalta olisi päivärepussa hyvä olla repun yli tuleva sadesuoja, etteivät (vaihto)vaatteet ym. tavarat repussa kastu.

Muut asusteet ja varusteet

Muista myös aurinkolasit, lippalakki tai jokin muu päähine, aurinkorasva, laastari, rakkolaastari, kosteuspyyhkeet, taskunenäliinat ja pieni ensiapulaukku tai matka-apteekki.